تا به حال برای شما پیش آمده که روی یک لینک که در یک وبسایت یا شبکههای اجتماعی مشاهده کردهاید، کلیک کنید و با خطای 404 روبرو شوید؟ این یک نمونه از لینک شکسته است. در واقع آنها، لینکهایی هستند که کاربر را به جایی هدایت نمیکنند و صفحهای که کاربر برای دیدن آن روی لینک کلیک کرده است را نمایش نمیدهند. بلکه کاربران و خزندههای گوگل را به مقصدی میفرستند که وجود ندارد؛ به همین دلیل اعتماد گوگل و کاربر را نسب به سایت شما کمرنگ میکند. این لینکها باید پیدا و برطرف شوند؛ زیرا به سئو سایت شما آسیب میزنند. در این مقاله به طور کامل به بررسی این موضوع میپردازیم و توضیح میدهیم که چگونه میتوانید این لینکها را پیدا و رفع کنید. حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
انواع لینک های شکسته
لینک های شکسته به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشوند که در ادامه هرکدام از آنها را تعریف میکنیم:
لینک شکسته داخلی
همانطور که میدانید، لینکهای داخلی، از یک صفحه به صفحهای دیگر در همان سایت لینک میدهند. اگر صفحه دوم یعنی صفحه مقصد وجود نداشته باشد، کاربر با خطای 404 مواجه میشود که یک نمونه از لینک های شکسته داخلی است. این اتفاق به دلایل زیادی میتواند رخ دهد مانند:
- حذف صفحه مقصد از سایت؛
- تغییر URL صفحه مقصد؛
- خطای نویسنده در تایپ لینک؛
- اجازه ندادن فایروال به دسترسی به صفحه؛
لینک شکسته خارجی
لینکهای خارجی، کاربر را از یک سایت به سایت دیگر هدایت میکنند. لینک های شکسته خارجی دو نوع هستند. دسته اول که شما به سایتهای دیگر دادهاید و به دلایلی مانند حذف یا تغییر آدرس مقصد اتفاق میافتد. دقت داشته باشید که درست است مقصد این لینک، سایت شما نیست؛ اما کاربر آن را در سایت شما میبیند و در صورت شکسته بودن لینک، باعث ایجاد تجربه کاربری نامناسب شده و برای سایت شما خوب نیست.
نوع دوم، بک لینکهای شکستهای هستند که شما از سایتهای دیگر دریافت کردهاید. حتما از اهمیت بک لینکها و تاثیر آنها در سئو مطلعید. پس بهتر است بدانید که به همان اندازه که بک لینکهای باکیفیت، باعث بهبود سایت شما میشوند، به همان اندازه هم بک لینکهای شکسته به سایت شما آسیب میزنند. پس اگر میخواهید صفحهای را از سایت خود حذف کنید یا آدرس آن را تغییر دهید، بررسی کنید که آیا از سایت دیگری به آن صفحه لینک داده شده است یا خیر.
تاثیر لینک های شکسته بر سئو سایت
لینک شکسته بر سئو سایت شما تأثیر میگذارد، اما همیشه اینطور نیست. در واقع اگر تعداد کمی از لینکهای شما شکسته باشند، اثر زیادی بر رتبهبندی سایت شما ندارد؛ اما اگر در یک صفحه چندین لینک شکسته وجود داشته باشد، ممکن است نشاندهنده این باشد که شما نسبت به صفحات و لینکهای آن بیتوجه هستید و آن را رها کردید و اینگونه صفحات از نظر گوگل ارزش بالایی ندارند. به عنوان مثال از بین 2000 لینک موجود در سایت اپل، 9 تا از آنها شکسته بودند. این به این معنی نیست که اپل قرار است با تنزل رتبه روبهرو شود. در واقع از نظر گوگل، این موضوع حائز اهمیت است که چقدر شما به یافتن و برطرف کردن آنها اهمیت میدهید. وجود این نوع لینکها به دو صورت به سئوی سایت شما آسیب میزنند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- تجربه کاربری (User Experience): تجربه کاربری تقریبا مهمترین عاملی است که بر سئو سایت شما تأثیر میگذارد. وقتی الگوریتمهای موتورهای جستجو تغییر میکنند، به این دلیل است که هدف اصلی آنها ارائه تجربه و نتایج بهتر به کاربران است. همانطور که اشاره کردیم، موتورهای جستجو متوجه لینکهای شکسته میشوند؛ اما نسبت به آنها سختگیر نیستند، ولی زمانی که یک کاربر واقعی به سایت شما مراجعه میکند، ممکن است آنقدرها هم بخشنده نباشد. به همین دلیل ارائه یک تجربه کاربری منفی، باعث کاهش اعتبار سایت شما نزد کاربر و در نتیجه گوگل میشود.
- نرخ پرش (Bounce rate): صرفنظر از اینکه یک یا چند لینک شکسته دارید، هر بازدیدکننده در صفحه شما بر اساس قابلیت استفاده، تجربه کاربری، زمان و سرعت لود و کیفیت محتوا تصمیم میگیرد که در سایت بماند یا خیر. اگر صفحه شما حاوی این نوع لینک باشد و کاربر نتواند به اطلاعات صفحه مقصد دسترسی داشته باشد، به سایت دیگری میرود که میتواند اطلاعات مورد نیاز خود را در آن سایت پیدا کند. بهطورکلی هرچه کاربر زمان کمتری را در سایت شما بگذراند، نرخ پرش بیشتر میشود که تاثیر منفی روی سئو سایت شما دارد.
دلایل به وجود آمدن لینک های شکسته
عوامل مختلفی، ممکن است باعث به وجود آمدن لینکهای شکسته شوند که اکثر آنها به طور غیرعمد در هنگام بهروزرسانی یا جابجایی صفحات رخ میدهند. دانستن دلایل رایج این لینکها میتواند به شما کمک کند تا زمانی که در حال کار روی سئو و استراتژیهای لینکسازی سایت خود هستید، از اشتباهات شما کاسته شود. در ادامه به مهمترین دلایل ایجاد این نوع لینکها میپردازیم:
- غلط املایی: یکی از دلایل رایج به وجود آمدن لینک شکسته، مربوط به زمانی است که کلمات درون URL اشتباه املایی داشته باشند. این غلطهای املایی باعث میشوند که سرور نتواند تشخیص دهد که لینک شما میخواهد کاربر را به کجا هدایت کند و صفحه خطا نمایش میدهد. حتما املای کلمات موجود در URL را بررسی کنید.
- حذف صفحه مقصد: گاهی لینک شما مشکلی ندارد؛ اما صفحهای که کاربر توسط لینک به آن هدایت میشود، حذف میشود. به همین دلیل این لینک مقصدی برای هدایت کاربر ندارد و باعث نمایش خطا میشود. این دلیل هم یکی از رایجترین دلایل این موضوع است. حتما هنگام حذف یک صفحه، به این موضوع توجه کنید که آیا به این صفحه در جای دیگری لینک دادهاید یا خیر.
- تغییر نام صفحه: مانند اشتباهات تایپی، زمانی که نام یک صفحه را تغییر میدهید، URL آن تغییر میکند و بدون اینکه URL جدید در همه لینکها بهروزرسانی شود، سرور نمیداند چگونه این درخواستها را پردازش کند و یک صفحه خطا نمایش میدهد. هنگامی که یک صفحه تغییر نام میدهد، مطمئن شوید که لینکهای داده شده به آن صفحه، مطابق با آن بروز میشوند.
- بازسازی وبسایت: هنگامی که یک سایت جدید را در همان دامنه بازسازی یا راهاندازی میکنید، ممکن است ترکیبی از مشکلات تغییر نام، حذف یا ترکیب محتوای صفحات را داشته باشید. این بدان معنی است که لینکهای صفحات در ساختار قدیمی دیگر نمیتوانند لینک داده شوند و باید بروز شوند.
- تغییر نام دامنه: هنگامی که یک دامنه به دلیل ریبرندینگ (بازسازی برند) یا ادغام با یک برند دیگر تغییر میکند، ممکن است تغییر لینکهای داخلی، فراموش شوند که باعث ایجاد لینکهای شکسته میشود؛ بنابراین توجه به لینکها هنگام تغییر نام دامنه، ضروری است.
- حذف محتوای لینکهای دانلود: برخی از لینکها کاربر را به صفحات دیگر نمیبرند، بلکه به یک محتوای قابل دانلود مانند کتاب الکترونیکی یا ویدئوی آموزشی هدایت میکنند. هنگامی که محتوای موجود در این لینکها حذف شود؛ اما لینک باقی بماند، به دلیل عدم وجود محتوای قابل دانلود، به نمایش خطا منجر میشود.
پیدا کردن و رفع لینک های شکسته
اکنون به با اهمیت برطرف کردن لینک شکسته و دلایل به وجود آمدن آشنا شدید، بهتر است بدانید که چگونه میتوانید این لینکها را شناسایی و رفع کنید. شما میتوانید به صورت دستی روی لینکهای موجود در صفحات خود کلیک کنید و بررسی کنید که آیا سالم هستند یا خیر؛ اما اگر سایت شما دارای صفحات و لینکهای زیادی باشد، انجام این کار منطقی نیست. به همین دلیل توصیه میشود از ابزارهایی استفاده کنید که امکان شناسایی این لینکها را به شما میدهند.
در بخش بعدی به معرفی چند مورد از بهترین ابزارهای این حوزه میپردازیم؛ اما پس از اینکه این لینکهای شکسته را شناسایی کردید باید چگونه آنها را رفع کنید؟ در ادامه به برخی از بهترین راهها برای رفع این لینکها و جلوگیری از عواقب احتمالی در صفحات وبسایت شما اشاره میکنیم:
- ریدایرکت صفحات: با استفاده از ریدایرکت 301 میتوانید به گوگل و سایر موتورهای جستجو بفهمانید که لینک مورد نظر خراب نیست و میتوانید به صفحهای با محتوای مرتبط و مشابه، مانند صفحهای در دستهبندی مشابه یا دارای برچسب مشابه، ریدایرکت کنید. سعی کنید از ریدایرکت به صفحه اصلی خودداری کنید و مطمئن شوید که فقط به محتوای مرتبط لینک میدهید.
- درخواست رفع مشکل برای لینکهای خارجی: اگر لینک شکسته مورد نظر، یک لینک خارجی است که از سایت شما به سایت دیگری لینک دادهاید، میتوانید از صاحب دامنه درخواست کنید که مشکل را برطرف و صفحه مقصد را اصلاح کند. همچنین اگر مربوط به بک لینک دریافت شده از یک سایت دیگر است، باید دلیل آن را شناسایی کرده و آن را برطرف کنید.
- جایگزینی یا بازنویسی محتوا: اگر چندین لینک شکسته برای یک صفحه خاص وجود دارد، بهتر است صفحه حذف شده را دوباره طراحی کنید. به این ترتیب شما مجبور نیستید همه لینکها را حذف کنید و میتوانید محتوای باکیفیتی را به مخاطبان خود ارائه دهید.
- حذف لینکهای شکسته: در نهایت، اگر هیچکدام از روشهای فوق جواب نداد، میتوانید لینک شکسته مورد نظر را حذف کنید. این یک راه حل سریع که نیازی به ریدایرکت، دسترسی به سایت دیگر یا بازسازی صفحهای که قبلاً حذف شده است ندارد.
ابزارهای بررسی لینک های شکسته سایت
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، به کمک ابزارهایی که در این بخش معرفی میکنیم، میتوانید به راحتی لینکهای شکسته را در سایت خود پیدا و به آنها رسیدگی کنید. مهمترین ابزارهای شناسایی این نوع لینکها عبارتاند از:
سرچ کنسول گوگل (Google Search Console)
میتوان گفت سرج کنسول گوگل بهترین ابزار برای یافتن لینکهای شکسته است. برای این منظور در داشبورد سرچ کنسول خود به بخش “Coverage” بروید. روی گزینه “Submitted URL seems to be a Soft 404” کلیک کنید. اکنون لیست صفحات دارای ارور 404 در سایت شما نمایش داده میشود.
نرمافزار اسکریمینگ فراگ (Screaming Frog)
نرمافزار اسکریمینگ فراگ هم یکی از بهترین ابزارها در زمینه تحلیل سئو سایت محسوب میشود. این ابزار به سادگی روی ویندوز شما نصب شده و دامنه سایت شما را آنالیز میکند. اسکریمینگ فراگ میتواند تا 500 لینک را به صورت رایگان برای شما بررسی کند و لینکهای شکسته را به شما گزارش میدهد.
سایت brokenlinkcheck.com
در این سایت نیز با وارد کردن نام دامنه خود میتوانید لینکهای شکسته موجود در سایت خود را پیدا کنید. کافی است آدرس سایت خود را در بخش مشخص شده وارد و گزینه Find broken links را انتخاب کنید و منتظر باشید تا گزارش لینکهای شکسته به شما نمایش داده شود.
علاوه بر این موارد میتوانید از برخی اکستنشنهای کروم مانند Broken Link Checker، Check My Links و SEO Minion هم استفاده کنید.
جمعبندی
در این مطلب به اهمیت توجه به لینکهای شکسته در سایتها پرداختیم. قطعا در مورد اهمیت لینک سازی داخلی و خارجی اصولی اطلاع دارید. لینکهای شکسته میتوانند تمام زحمات شما در راستای لینک سازی را از بین ببرند و باعث شوند که از لینک سازی نتیجه معکوس بگیرید؛ بنابراین حتما لینکهای وبسایت خود را به صورت دورهای به کمک ابزارهای معرفی شده بررسی کنید و در صورت وجود هرگونه لینک شکسته حتما به آن رسیدگی کنید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.